Wijnstad Eger

Bikavér
Bikavér

Eger is een mooie, barokke wijnstad, omgeven door vele uitgestrekte wijngaarden. Dit wijngebied is o.a. bekend om zijn ‘Bikavér’, de wijn die ook wel ‘Stierenbloed’ genoemd wordt. De reden daarvan ligt verscholen in de geschiedenis van het Kasteel van Eger. Volgens de overlevering werden de Turken in 1552 verslagen dankzij de wijn die de vrouwen hun mannen schonken.  Die zouden daardoor de moed hebben gekregen om een laatste uitval te wagen na een zeer lange belegering. Eger telde toen nog slechts 2000 inwoners. De Turken, die met 60.000 man waren, meenden dat de mannen stierenbloed te drinken kregen waardoor zij extra krachtig werden. Zij werden bang voor deze vermeende kracht en leden een nederlaag doordat de mannen van Mezökövesd een alles-of-niets uitval deden. Dit alles is uitgebeeld op een plaquette die aan de ingang van het kasteel is bevestigd.
Een kleine 50 jaar later werd de stad alsnog door de Turken ingenomen en bleef een kleine 100 jaar onder de Turkse invloedssfeer, evenals een groot deel van Hongarije.

   
De wijnvelden rond Eger

                                      HU 2005 033

Daarnaast is Eger een universiteitsstad en er is een werkelijk schitterende bibliotheek te vinden en te bezichtigen, maar ook een prachtig planetarium. Er is een mooie Basiliek en vele kerken, gezellige terrassen, een heerlijke winkelpromenade en prima restaurants en wijnlokalen. Al met al, een heerlijke stad om met enige regelmaat naar toe te gaan.

         
Het prachtige smeedwerk

   
De universiteitsbibliotheek

       
Kasteel en Basiliek

   
Plaquette en schilderij van de belegering van de stad.

 (terug naar cultuur)