Vogelgids HerbergTisza

Sinds mijn jonge jaren ben ik, Roel, actief vogelaar. Ik ben aangesloten bij de SOVON en doe/deed hiervoor diverse tellingen. Een belangrijke reden voor mij om ’te gaan’ voor deze herberg is de vogelrijkdom in dit prachtige gebied.

Natuurlijk zal ik je tijdens je verblijf in de tuin graag wijzen op alle vogels die te zien en te horen zijn. Afgelopen voorjaar waren dit 43 soorten in één week vanuit mijn stoel op het terras. Buiten de algemene en gebruikelijke Hongaarse soorten wil ik toch een paar soorten noemen: grauwe klauwier, witkopstaartmees, sperwergrasmus, wielewaal, spotvogel, Syrische bonte specht, bijeneter, zomertortel, bruine kiekendief, grauwe kiekendief, zeearend, keizerarend, zwarte wouw, zwarte ooievaar en de hop. In 2022  de draaihals met succes gebroed in de tuin. (4 jongen)

Het gebied rondom de herberg ken ik goed en ik vind het ook leuk om je de omgeving te laten zien.  Als gids breng ik je op de mooiste plekjes.  Je kunt hierbij denken aan een mooie ochtendwandeling waarbij je veel soorten vogels zult waarnemen bijvoorbeeld de scharrelaar, draaihals, krekelzanger, buidelmees, kraanvogel, sakervalk, klein waterhoen, dwergaalscholver, 7 reigersoorten, lepelaar, witoogeend, witwangstern, witvleugelstern, kwartel en kleine klapekster. Voor de gemiddelde Nederlandse vogelaar geen dagelijkse kost en vrijwel gegarandeerd waarneembaar.

Voor o.a. slangenarend, arendbuizerd en roodpootvalk  zul je iets verder van de herberg moeten gaan, maar ook deze soorten komen hier voor. Voor de grote trap of de griel zul je een Hongaarse gids in moeten huren om de grote pusztá bij Hortóbagy op te gaan omdat dat gebied niet zomaar toegankelijk is.

Goede wandelschoenen, kleding die je beschermt tegen insecten en anti-insectenspray zijn raadzaam. Een verrekijker maakt jouw outfit compleet. We hebben één kijker om uit te lenen. Mijn telescoop en nog belangrijker, mijn oren en ogen gaan altijd mee. De tochten zijn niet zwaar; Hongarije is overwegend vlak en de wandelpaden zijn goed.  Voor vervoer is onze auto beschikbaar.

In overleg spreken we af wat je graag wilt doen of zien. Een halve of een hele dag, met of zonder lunchpakket; het is allemaal mogelijk.