Tisza

De Tiszarivier en het Tiszameer

De rivier de Tisza is de tweede rivier van Hongarije. Het Tiszameer is ontstaan door de aanleg van een stuwdam in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Dit om de stroom van de rivier beter onder controle te kunnen krijgen. Het meer is in de loop der jaren een belangrijk en beschermd natuur- en broedgebied van vele vogelsoorten geworden.
Hier vindt jaarlijks, begin juni, een bijzonder natuurverschijnsel plaats. Dan komt de Tiszavirág tot leven.

IMG_0756

IMG_0752

 

In de rivier wordt volop gevist, een activiteit die hoort bij de Hongaar. Overal vindt je nog rader-pontjes die je rustig tuffend naar de overkant brengen. Op veel plaatsen is het zelfs de enige manier om naar de overkant te komen. De overtocht duurt lang genoeg om van de schoonheid van de rivier te genieten. Het lijkt wel “de kleine Amazone”.

Tisza 003 Tisza 002  

 

De platbodem is het typische bootje dat op de rivier volop gebruikt wordt. Door het model zijn ook de ondiepere plekken goed bereikbaar en kan er prima vanuit de boot gevist worden. In diverse dorpen aan de rivier of rond het meer kunnen boten gehuurd worden, soms ook met een gids zoals in de haven van Tiszafüred, de Albatros.

Dorp Tiszabábolna 014 Dorp Tiszabábolna 018 DSCF2013

Het Rader-pontje bij Ároktő

(terug naar Puszta en Tisza)