Puszta en Tisza

De belangrijkste natuurgebieden zijn de Tisza en de Puszta’s.
Het Nationaal Park de Hortobágy is het meest bekende deel van de Puszta’s.  Een deel van de rivier de Tisza, met name de zijarmen, en het grootste deel van het Tiszameer. Het meest zuidelijke deel van het meer mag voor allerlei vormen van recreatie worden gebruikt en valt dus niet onder het Nationaal Park.

Eén van de bijzonderheden van de Puszta is dat zich hier in het najaar, zo tussen eind september en medio oktober, ongeveer 100.000 kraanvogels verzamelen. Zij maken zich op voor de reis naar het zuiden, Spanje en het noorden van Afrika.  Overdag zoeken ze de akkervelden af op zoek naar eten en trekken dan tegen de avond naar hun overnachtingsplekken. Daar zijn ze veilig voor hun belagers, zoals de vos. De boeren houden hier met het maaien van hun maisvelden rekening mee.

Klik hier om door te gaan naar de Hortobágy.

Hortobagy

 

De Tisza zou je het kleine broertje van de Missisippi kunnen noemen, hij doet menigeen hieraan denken. Hier wordt veel gevist en ook worden er meervallen gevangen tot wel 2 meter in lengte.

Klik hier om oor te gaan naar de Tisza.

Vissers op de Tisza 2

 

Elk jaar in juni komen in dit gebied van de rivier miljoenen Haften of Eendagsvliegen tot leven en bedekken het water alsof dit in bloei staat met ‘rozen’. Daarom noemen de Hongaren dit Tiszavirág wat Tiszabloem betekent.

Klik hier om naar de pagina over de Tiszavirág te gaan.

Tiszavirag 3

(terug naar boven)