Mezökövesd

Wapen Mezõkövesd

Mezökövesd is het belangrijkste stadje van de regio, het vormt het hart van de Matyo-cultuur. In het centrum is ook het Matyo-museum te vinden evenals het Hadas district, het oude centrum van Mezökövesd. Dit is nu een klein openlucht museum met een aantal oude, originele huizen. Deze monumenten zijn te bezichtigen zijn en er worden vaak nog diverse oude ambachten uitgeoefend.
Bijzonder is bijvoorbeeld het pittoreske huisje van Bori Kisjánko; een beroemde Matyó borduurster. Traditioneel handgeschilderd meubilair en  originele gebruiksvoorwerpen ziet u bij de handwerksman Kovács. Fleurige kurkentrekkers, bloemrijk versierde spiegels en prachtige wiegjes, stoelen en tafels verlaten voor een schappelijke prijs zijn atelier. Ook het cultuurhuis is in de Hadas te vinden.

    

Ook een bezoek aan de pottenbakker is zeker de moeite waard

Het Hadas district is een klein openlucht museum

Samen met  de stadjes Tard en Szentistván vormt Mezökövesd het hart van de Matyo-cultuur.
De grote kerk heeft prachtige fresco’s in Matyo-stijl

Maar er is meer dan alleen cultuur. Mezökövesd heeft een heerlijk zwembad met thermaalbaden, een gezellige markt en omdat het een regiestadje is, is er van alles te koop. Goede (pizza) restaurants en gezellige terrassen dragen bij aan een gevarieerd horeca-aanbod.

Ingang zwembad
Ingang zwembad

(terug naar cultuur)