Hortobágy

Het Nationaal Park de Hortobágy
Schaapskudde
Schaapskudde

 

 

 

 

Schaapskooi op de Hortobágy
Grijze Runderen en Buffels

 

 

 

 

 

De Hortobágy is het grootste steppegebied in Centraal Europa. Het vormt voor West-Europeanen een  prachtige gelegenheid om kennis te maken met de unieke en fascinerende ecologie, fauna en flora van een oriëntaalse steppe.

De Hortobágy heeft een buitengewoon rijk vogelleven. Het staat dan ook in de top 10 van de beste vogelobservatie gebieden van Europa. Dat is niet alleen te danken aan de grote verscheidenheid aan soorten en de grote aantallen, maar ook aan de grote kans op waarnemingen.

De oude, langzaam verdwijnende Hongaarse manier van leven, – trotse ruiters, de schaap- en koeherders, het grijze rund met zijn grote horens en het traditionele Rachaschaap – is hier nog te zien. Zij hebben eeuwenlang de ontberingen van de Puszta als open terrein getrotseerd en doen dat nog steeds. Door deze bijzondere interactie tussen mens en natuur is dit gebied door de UNESCO op de Wereld Erfgoedlijst geplaatst.

De naam Hortobágy vindt zijn oorsprong bij een riviertje en betekent “een kleine rivier in de Hort-regio”. Maar voor de Hortobágy is de Tisza-rivier de meest belangrijke. Deze doorkruist het hele Puszta-gebied met ten zuiden van de rivier het Hortobágy Nationaal Park en ten noorden ervan de (kleine) Kis Hortobágy. Het dorp Tiszabábolna ligt aan die noordzijde van de rivier en grenst aan de ‘kleine’ Puszta.

 

Koeherder
Koeherder

Plattegrond en info Hortobágy N.P.

(terug naar Puszta en Tisza)