Cultuur

Tiszabábolna ligt te midden van landbouwgebied en Puszta. In dit gebied is de invloed van de Matyó-cultuur nog goed merkbaar. De Matyó’s zijn één van de Hongaarse stammen met een eigen geschiedenis. Zo hielden zij ook lange tijd de kroon verborgen tijdens de overheersingen die Hongarije gekend heeft. Hun culturele centrum is de stad Mezökövesd. In dit gebied – maar eigenlijk in heel Hongarije – worden de kinderen grootgebracht met de folklore van hun streek. Volksdansen en samenzang zijn hier belangrijke elementen van.

Kroon

Elk dorp in de regio heeft zomers zijn eigen feest met een centrale rol voor muziek en dans. Mezökövesd is een belangrijk centrum voor het behoud van de Hongaarse folklore. Jaarlijks vinden daar dan ook een tweedaags dansfestijn plaats waaraan meerdere dansgroepen uit diverse streken en landen deelnemen.

Dansgroep1 10%

Wie een mooi stadje wil bezoeken, moet zeker aan Eger denken. Deze vestingstad heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Hongarije, vooral tijdens de overheersing door de Turken. En gedurende de Tweede Wereldoorlog werd hier de Hongaarse kroon ‘bewaard’. Tegenwoordig is Eger bekend vanwege de beroemde smeedkunst maar bovenal om de uitstekende wijnen uit de streek.

Egerwijn

Bij de Hongaarse cultuur horen ook de beroemde thermaalbaden. We hebben er twee benoemd, maar ze zijn overal te vinden: van klein tot zeer indrukwekkend.

Thermaalbad

(terug naar boven)